You are currently viewing Ostanite doma, ostanite aktivni

Ostanite doma, ostanite aktivni

BITI AKTIVNI POMAGA OBDRŽATI VISOK NIVO IMUNSKEGA SISTEMA

Kaj pomeni, da tudi v takšni situaciji, kot smo se vsi znašli, ostanemo gibalno aktivni? Res in pravilno je, da upoštevamo pravila skladno s predpisi. Se pravi, da ostajamo doma, da od doma se odpravimo le za najnujnejša opravila (služba, trgovina, ipd.). Vendar kljub vsemu, ne prekinjati z gibalno aktivnostjo. V teh časih je vzdrževanje gibalne aktivnosti bistvenega pomena, kajti to nam pomaga obdržati visok nivo imunskega sistema.

Imunski sistem je eden od obrambnih mehanizmov telesa, ki telo varuje pred tujimi in škodljivimi snovmi iz okolja ter boleznimi. Varuje nas pred infekcijskimi povzročitelji bolezni – virusi, bakterijami ter preprečuje vrsto drugih bolezni.

Pripeljati osebo, ljudi, ki imajo oz. so imeli gibalno aktivno življenje, do tega, da ostanejo doma, žal to pomeni prehod od pravilnega do nepravilnega vedenja. Imeti gibalno aktivno življenje, kuriti kalorije, stopiti v stik z ljudmi, imeti raznoliko prehrano, raznoliko gibalno aktivnost in celo raznoliko intenzivnost, je popolnoma drugačno od bivanja doma, gledanja televizije, počivanja na kavču oziroma ne delati ničesar.

Naša edina možnost je krepitev imunskega sistema oziroma vzdrževanje nivoja imunskega sistema, ki smo ga imeli do pred nekaj dnevi. To moramo še naprej početi, tudi če smo doma. Vsekakor vemo, da ni lahko, ni preprosto, še posebej za nekoga, ki gibalne aktivnosti doma ni vajen. Potrebno pa je imeti jasen cilj, ki je ohraniti visok nivo telesne pripravljenosti, se pravi biti še naprej gibalno aktiven in tako vzdrževati visok nivo obrambnih mehanizmov telesa.

Zato vam spodaj predstavljamo nekaj zelo preprostih stvari, ki jih je smiselno narediti vsak dan, vsaj 30 minut na dan.

Tudi če smo doma oziroma moramo ostati doma, smo še vedno lahko gibalno aktivni oziroma telovadimo. Izvajamo lahko številne različne gibalne aktivnosti, pomembno je, da sledimo nekemu logičnemu zaporedju. Našo gibalno aktivnost vedno pričnemo z ogrevalnim delom.

Ogrevanje mora biti postopno in trajati do 15 minut. Lahko je tudi krajše oblike, vendar ga je potrebno izvajati postopoma, tako da dvignemo srčni utrip, povečamo pretok krvi skozi naše telo in povečamo telesno temperaturo. Vse to dosežemo s cikličnimi gibalnimi vzorci. Lahko je to samo hoja ali tek na mestu. Lahko pa tudi izvedete bolj in bolj intenzivne gibe, kot so počepi ali skleci. Uporabite preproste, vendar ciklično ponavljajoče in naravne gibe. V tej fazi vadbe, ne izvajati razteznih vaj, to pustite za zadnji del vadbe (ohlajanje).

V glavnem delu vadbe izberite vaje proti uporu (lahko uporabite proste uteži, elastike ali pa samo lastno telesno težo) in vaje ki spodbudijo kardio-respiratorni sistem. Kombinacija obeh omogoča ohraniti visok utrip in tonus mišic. Ena boljših metod vadbe je krožna vadba. To pomeni, da izberemo 4 – 6 vaj, ki jih izvajamo eno za drugo z ali brez vmesnimi odmori (odvisno od sposobnosti posameznika). Vsako vajo lahko izvajamo na ponovitve (10 – 20 ponovitev) ali na čas (30 – 45 sekund). To ponovimo v 3 – 5 krogih z dovolj dolgim odmorom med posameznimi krogom. Odmor naj bo toliko dolg, da pade utrip srca in se popolnoma umirimo.

Cilj zaključnega dela vadbe, ki lahko traja 10 – 15 minut, je umiritev in sprostitev našega telesa. To lahko naredimo, da raztegnemo in stresamo naše obremenjene mišice. Vsako izbrano raztezno vajo zadržimo 15 – 20 sekund in ponovimo 2 – 3 krat.

Ne pozabite pa, da nekaj gibalno aktivni je veliko bolje, kot nič in malo več gibalne aktivnosti je veliko bolje, kot manj. V takšni situaciji je biti gibalno aktivni doma zelo pomembno in je veliko več, ko to, da nič ne delate.

Aktivni lahko ostanete tudi z našim 6-tedenskim VADBENIM PROGRAM Z LASTNO TELESNO TEŽO, ki vam ga ponujamo brezplačno. Prednost vadbe z lastno telesno težo je v tem, da ne potrebuješ pripomočkov in ga lahko opraviš kjerkoli. Ker je vadba sestavljena iz vaj za moč in vzdržljivostnih vaj, boste v večji meri vplivali na ohranjanje vzdržljivosti v moči in splošni kondiciji.

Članek je bil pripravljen v sodelovanju z Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper in Društvom kineziologov Slovenije